Seleccionar página

Tofla, AlaróUna font o deu és un indret on l’aigua brolla de la terra o entre les roques. Pot ser permanent o temporal. S’origina en la filtració d’aigua de pluja que penetra en una àrea i emergeix en una altra, de menor altitud, on l’aigua no està confinada en un conducte impermeable (wikipedia).
A Mallorca no disposam de rius ni llacs per proveir-nos d’aigua, per tant la recerca del tresor més preuat de la terra ha estat una constant al llarg de la història de la nostra illa i com a testimoni d’aquesta recerca ens han quedat més de mil quatre-centes fons només a Mallorca.
Gràcies al treball de n’Andreu Morell, Mario Fontàn i Pedro Fidel Castro, un equip de d’entusiastes de la nostra terra, disposam d’un ampli catàleg de les fonts de la Serra, el Pla i Llevant de Mallorca, a hores d’ara han visitat i catalogat 1077 fonts.

La web www.fontsdetramuntana.com és una pàgina en constant actualització que recull un gran nombre de fonts i deus , amb la seva localització, imatges, plànols i història. En definitiva una gran feina que recomano que visiteu abans d’iniciar qualsevol excursió per tenir localitzades les fonts que poden estar pels voltants del nostre itinerari. Molts de cops passam a 10 metres d’una mina d’aigua sense saber-ho.

Fonts de Tramuntana

www.fontsdetramuntana.com

Cal destacar de la web el diccionari de paraules relacionades amb l’aigua, on podem trobar la defició de paraules com albelló, cocó, gorg, aljub, boal, saó, ufana… així com una extense explicació dels diferents tipus de fonts. La localització de les fonts es complementa amb les coordenades GPS que ens ofereixen, per tant ja no tenim excusa per passar de llarg de ses fonts. 

Font de s'avenc, Massanella

Font de s’avenc, Massanella